Pasif husumet yokluğu

Pasif husumet yokluğu ne demek?

Bir hakka ilişkin davada davacı olma sıfatı da hakkın sahibine ait bulunmakta ve buna aktif husumet denilmektedir. Sübjektif hak kendisinden istenebilecek olan kişi de o hakka uymakla yükümlü olan kimse olup, bu da pasif husumet (davalı sıfatı) olarak adlandırılmaktadır.

Pasif husumet dava şartı mı?

Uygulamada sıfat yerine genel olarak "husumet", davacı bakımından "aktif husumet ehliyeti", davalı bakımından "pasif husumet ehliyeti" tabirleri kullanılmaktadır. Husumet dava şartı olup, kamu düzenine ilişkin bulunduğundan, yargılamanın her aşamasında mahkemece re'sen gözetilmesi gereken bir husustur.

Pasif husumet yokluğu nedeniyle davanın reddi ne demek?

Bir davada taraf olarak gösterilen kişiler, taraf ve dava ehliyetine ve davayı takip yetkisine sahip olsalar bile, taraflardan birinin o davada gerçekten davacı ve davalı sıfatı yoksa davanın esası hakkında bir karar verilemeyeceğinden, dava sıfat yokluğundan (husumetten) reddedilir.

Husumet yokluğu usul mü esas mi?

Dava sıfat yokluğundan (husumetten) reddedilir. … Bu nedenle, bir kişinin belli bir davada gerçekten davacı veya davalı sıfatına sahip olup olmadığı hususu, usul hukuku sorunu olmayıp, dava konusu (sübjektif) hakkın özüne ilişkin bir maddi hukuk sorunudur. Mahkeme, davanın sıfat (husumet) yokluğundan reddine karar verir.

Husumet itirazı hangi aşamada?

Husumet (sıfat) itirazı ilk itirazlardan değildir. Husumet dava şartlarından olup davanın her aşamasında hakim tarafından tarafların ileri sürmesine gerek kalmaksızın kendiliğinden dikkate alınır.

HMK da ilk itirazlar nelerdir?

İlk itirazlar: ilk itirazlar HMK madde 116 ya göre üç tanedir.

  • Kesin yetki kurallarının geçerli olmadığı durumlarda yetki itirazı,
  • Uyuşmazlığın tahkim yoluyla çözümlenmesi gerektiği itirazı,
  • İşbölümü itirazı.

Dec 27, 2020

Dahili davalı aleyhine hüküm kurulur mu?

Dahili Davalı Hakkında Hüküm Kurulur Mu? Aşağıda yer vermiş olduğumuz Yargıtay içtihatlarında da bahsedilmiş olduğu üzere dava dosyasının tarafı değildir. Bu sebeple dava dosyası neticesinde hakkında hüküm kurulmaz.