Merkez bankası bilançosu nasıl okunur

Merkez Bankası Bilancosu nedir?

HER şirket gibi Merkez Bankası'nın da bir bilançosu vardır. Bir şirketin bilançosu şirketin mali yapısı hakkında bilgi verir. Para politikasının uygulayıcısı olması açısından, Merkez Bankası bilançosu para politikasının temel unsurları ve gidişatı üzerine önemli bilgiler içerir.

Bankası bilançosunun varlık kalemleri nelerdir?

Bankaların temel fon kaynakları mevduatlar, mevduat dışı kaynaklar, diğer kaynaklar ve sermaye başlıkları altında, temel varlıkları ise rezervler, krediler, menkul kıymetler ve diğer varlıklar başlıkları altında incelenebilir.

Merkez Bankası değerleme hesabı nedir?

Değerleme Hesabı: Merkez Bankasının üstlendiği kur riski nedeni ile uğradığı zararlar toplamıdır. Kur riski nedeni ile gelir elde edilmesi durumunda ise oluşacak bilançonun pasifinde görülecektir.

Bilanço içi yükümlülükler nelerdir?

Yükümlülükler. Yükümlülükler, bir şirketin tedarikçilere ödemesi gereken faturaları, alacaklılara kiralamak için kullandığı tahviller, kamu hizmetleri ve maaş gibi dış taraflara borçlu olduğunu gösteren paradır.

Merkez Bankası iç varlığı nedir?

İç Varlıklar: Merkez bankasının Hazine'den ve bankalardan olan alacaklardır. Bu kalemdeki artışlar, Merkez Bankası'nın para politikasını gevşettiği anlamına gelir. Hazine borçları, Hazine'nin devlet borçlanma senedi (DİBS) verip, Merkez Bankası'ndan borçlandığı anlamına gelir.

Merkez Bankası Analitik Bilançosu nedir?

TCMB Analitik Bilançosu (Analytical Balance Sheet/CBRT Analytical Balance Sheet) ise, TCMB bilançosunda yer alan kalemleri toplulaştırırken para politikasının etkin işleyişinde geçerli kalemleri dikkate alan ve ayrıntıları içermeyen bilançodur.

Merkez Bankası’nda ne yapılır?

Bankanın Merkez Bankası Kanunu ile düzenlenen görev ve sorumlulukları, 5 temel alana ayrılmaktadır:

  1. Fiyat İstikrarı Merkez Bankasının temel amacı, fiyat istikrarını sağlamaktır. …
  2. 2. Finansal İstikrar. …
  3. 3. Döviz Kuru Rejimi. …
  4. Banknot Basma ve İhraç İmtiyazı …
  5. 5. Ödeme Sistemleri.