Klinik hematoloji laboratuvarı

Klinik hematoloji Laboratuvarı nedir?

Hematoloji laboratuvarı, sağlık kuruluşlarındaki tıbbi laboratuvarlardan biridir. Kan hastalıklarının teşhis ve tedavisinde kullanılan analizleri öğrenmeden önce hematoloji laboratuvarında kullanılan araç, gereç ve cihazları tanımak, çalışma ortamını ve laboratuvar kurallarını öğrenmek gerekmektedir.

Klinik hematoloji laboratuvarında hangi analizler yapılır?

Laboratuvarımızda yapılan Tam Kan Sayımı, Periferik Boyama, Retikülosit Boyama ve Sayımı,BOS'ta ve Plevra sıvısında hücre sayımı, Kemik İliği Wright ve Giemsa boyası, PLT-F,HPC,Sedimentasyon testler aynı günde verilmektedir.

Hematoloji laboratuvarında kullanılan cihazlar nelerdir?

11 Hematoloji Laboratuvarında Kullanılan Araç Gereçler Hemoglobin ölçümünde kullanılan, sehpa, hemoglobin tüpü, kan pipeti, biri asit diğeri damıtık su olmak üzere iki adet cam pipet ve bir cam bagetten oluşan bir alet.

Hematoloji laboratuvari ne yapar?

Hematolojik hastalıklara tanı konurken, şüphe edinilen hastalığa göre farklı testlere başvurulabilir. Tam kan sayımı ile kandaki hemoglobin ve kan hücrelerinin miktarı ölçülür. Periferik yayma ile kan mikroskop altında ölçülür ve hemoglobin alt tiplerinin analizi yapılır.

Klinik Biyokimya laboratuvarı ne demek?

Biyokimya laboratuvarı, sağlık ve hastalıktaki biyokimyasal mekanizmaları, hastalıkların önlenmesi, tanı, ayırıcı tanı, prognoz ve tedavinin izlenmesinde biyolojik materyallerde (serum, plazma, dokular ve diğer vücut sıvıları), kimyasal ve moleküler biyolojik yöntemler ile analizlerin gerçekleştirilmesi, uygun …

Hematoloji bölümüne kimler gider?

Anemi, kanama bozuklukları, kemik iliği yetersizlikleri, lösemi, lenf kanseri ve hemofili gibi kalıtsal geçişli kan hastalıkları hematoloji alanının uzmanlığındadır. Hematoloji, İç Hastalıklarının (Dahiliye) bir iç branşıdır. Hematoloji alanında çalışan hekimlere hematolog denir.

Periferik yayma ne demek?

Özellikle periferik yayma testi, pek çok kişi tarafından bilinmese de tanı koyma konusunda oldukça başarılı bir test türüdür. Kan üzerinde yapılan bu testlerle, kişilerde oluşan hastalıklar ortaya çıkartabiliyor. Oldukça etkili ve yanılma payı düşük olan bu test türü, her doktor tarafından talep edilebiliyor.